вторник, 10 май 2011 г.

Пампорово – рай за планинските колоездачи

Изберете Пампорово за вашата почивка. Реномираните хотели в Пампорово създават прекрасни условия за отдих след изморителния ден на ски пистите или след туристическия преход. Възможности за забавление и почивка в Пампорово има много – ски, сноуборд, спускане с шейни, а през летния сезон можете да се включите в организираните туристически обиколки или разходки.

Няма да съжалявате, ако сте решили да останете в Пампорово. Отлично поддържаните и почистени ски писти са радост за скиорите. А ако просто искате да се скриете и усамотите някъде в планината, има удобни и приятни хижи. Независимо дали става въпрос за семейна почивка или ваканция с шумна приятелска компания, в Пампорово има условия за всичко.

Миналия зимен сезон с моите приятели открихме един малко дълъг, но лесен терен за спускане. Пътеката обикаля връх Снежанка. Тръгва се по една от пистите Снежанка, минава се през поляни като пътеката доста криволичи. До ски влека,където пътят завива надясно има друг черен път, точно по него отпрашихме ние. В началото пътят беше почти равен, по-нататък стана по-стръмен с надолнища и нагорнища. За наша изненада, пътят излезе на чакълест път, който се оказа, че свързва хижите Студенец и Перелик.
Прочетох в Интернет за варианти за спускания  планински велосипед към красивите Смолянски езера. Решихме да пробваме и тях.


Единият от тях е по една от пистите, маркирана в червено. Първоначално пистата е затревена. Така е до края на ски влека. Оттам обаче пистата става много лоша, камъни и дупки, а най-долу е направо равна. Усещането да си сред природата и то в Родопи планина е невероятно изживяване.


Разказаха ми за един маршрут, който изпробвахме миналата година. Става въпрос за пътеката към Смолянските езера. Пътеката има добър наклон, маркирана  е в жълто и изцяло проходима. Тя минава край Орфеевите скали, невероятно красиво място с изглед към Смолянските езера. Великолепието на тази картина не може да се улови и с най-чувствителния обектив, трябва лично да посетите мястото. Пред погледа ни се простираха планински възвишения, зад които се крие Бяло море. Продължавайки по маркираната с жълто пътека  стигнахме до една беседка. Там завихме и се спуснахме към Езерата. На края пътеката преминава в черен път, който води до езерата. Излишно е да ви описвам красотата, която се разкри пред погледа ни. Единствената гледка, която може да съперничи на тази са седемте рилски езера.


Много са възможностите за колоездене в близост до Пампорово. Според колегите, любители на планинските велосипеди страхотни възможности за къси маршрути има около връх Снежанка. Леки възможности за колоездачни преходи има между хижите Студенец и Перелик и местността Ардашлъ. Много са черните пътища, някои са малко запустели,но други активно се използват и днес. Между черните пътища има свързващи  ги пътечки, които оформят цяла мрежа , която дава неограничени възможности за колоездене.


Не  потегляйте обаче сами, по-забавно и безопасно е с компания. Пътеките навсякъде са маркирани, но въпреки това по-спокойно и приятно е със сродни души. Фен съм на велосипедите и екстремните спускания и най-вече фен съм на Пампорово.

Оферти за почивка тук